Kundservice

I den här sektionen hittar du e-tjänster, blanketter, villkor, broschyrer och instruktioner på ett samlat ställe.

Pilotkunder värdefull hjälp i övergången till månadsrapportering

3 maj 2024

Att involvera kunder i en pilot i ett tidigt skede var en viktig del i Foras arbete med övergången till månadsvis rapportering av arbetares löner. Ambitionen med en pilot var att dra viktiga lärdomar på vägen mot lansering av månads­rapportering av arbetare. Två av pilotkunderna berättar här om sina erfarenheter.

Piloten drog i gång i början av 2023 där ett fåtal utvalda kunder ingick, bland annat Inger Kullander, administratör och löneansvarig på VedumsGräs AB, och Elinor Gerle som är ekonomichef på Blowtech GP AB.

Inger_Kullander_VedumsGräs_800.jpg
Inger Kullander, VedumsGräs AB

– Till en början var jag ganska motsträvig över tanken till månads­rapportering, eftersom jag såg risken att det skulle krävas mer hantering för oss mindre företag, berättar Inger Kullander, administratör och löneansvarig på VedumsGräs, ett företag som odlar gräsmattor på rulle och bedriver jordbruk. Företaget har tolv fast anställda och ett antal säsongsanställda under högsäsong.

– Jag tackade ja till att bli pilotkund för att dels bättre förstå syftet med övergången, dels för att jag är ganska ifrågasättande vilket nog är bra i sådana här sammanhang. Att vara pilotkund var inga problem. Jag fick skriva in lönerna manuellt, men det gick snabbt, och Fora återkopplade. I det här tidiga skedet gick det inte att få en översikt av vad man hade rapporterat, men det var bara att ringa Fora så fick jag rapporten skickad till mig, säger Inger.

Inger säger att hon nu ser månads­­rapporteringen som självklar.
– Pensions­pengarna kommer nu in varje månad och det blir ju väldigt bra för medarbetarna. Jag får en faktura på den verkliga kostnaden varje månad och det ger en bättre kontroll, säger Inger.

Blowtech är specialister inom teknisk formblåsning av plast med produktionsanläggningar i Sverige och Norge. I Sverige arbetar cirka 40 personer i produktionen. När Elinor Gerle fick frågan om att vara med som pilotkund tackade hon ja direkt.

Elinor_Gerle_Blowtech_800.jpg
Elinor Gerle, Blowtech GP AB

– Jag är ju spontan och tyckte att det kunde vara kul att testa. Intressant att få se vad som händer och få vara med och påverka lite, säger Elinor.

– Jag tycker inte att jag gjorde så mycket mer än att rapportera manuellt, då jag skrev in lönerapporten i Foras portal. Det var ingen tidskrävande uppgift. Jag har hela tiden haft god hjälp av kontaktpersonerna på Fora som alltid fixade om jag körde fast med något. Men jag har protesterat när jag tyckt att vissa saker inte har varit bra och jag har krävt en del, bland annat när det gällde statistiken, säger Elinor.

Madeleine Jonasson, gruppchef på Foras kundservice för företag, har varit huvudkontakt för Inger och Elinor under de senaste månaderna. Hon är mycket nöjd med pilotprojektet.

– Tack vare pilotkunderna fick vi bättre kunskap och lärde oss tidigt vad som fungerar och vad vi behövde tänka på i utvecklingen av månads­­rapporteringen av arbetare till våra företagskunder. Vi lärde oss kontinuerligt under hela processen och vi fick värdefull feedback från slutanvändare, säger Madeleine.

7 maj 2024

Läs om Olgas resa från hovmästare till systemutvecklare på Fora

Mycket eget driv och intensiva studier tog Olga Korobeinik till ett nytt kapitel i yrkeslivet. Hon lämnade restaurangbranschen och började arbeta som systemutvecklare på Fora. ”Det bästa valet jag har gjort”, säger hon själv. Här berättar hon mer om den prestigelösa kulturen, Foras viktiga uppdrag och en spännande digital transformation. Kanske är Fora en plats för dig?

3 maj 2024

Pilotkunder värdefull hjälp i övergången till månadsrapportering

Att involvera kunder i en pilot i ett tidigt skede var en viktig del i Foras arbete med övergången till månadsvis rapportering av arbetares löner. Ambitionen med en pilot var att dra viktiga lärdomar på vägen mot lansering av månadsrapportering av arbetare. Två av pilotkunderna berättar här om sina erfarenheter.

28 april 2024

Idag är det extra fokus på arbetsmiljön

I dag, den 28 april, är det FN:s internationella arbetsmiljödag, ”World Day for Safety and Health at Work”. En årlig världsomfattande kampanj för att främja ett säkert, hälsosamt och hållbart arbete. Arbetsmiljöfrågor är självklart lika viktiga alla dagar, så för att ändå uppmärksamma arbetsmiljön lite extra idag passar vi på att lyfta Foras duktiga arbetsmiljöombud.

23 april 2024

Nu skickar Fora pensionsbesked till tre miljoner personer

I början av april startade Fora utskicket av det årliga pensionsbeskedet till alla som genom sin anställning någon gång tjänat in pengar till sin tjänstepension Avtalspension SAF-LO. Sammanlagt får cirka tre miljoner personer pensionsbesked från Fora.

5 april 2024

Dags att rapportera till Företagares egen försäkring

Om du inte redan har gjort det är det nu dags för dig som tecknat Avtals­pension SAF-LO genom Företagares egen försäkring att rapportera slutlig inkomst för 2023.

av 38
>